logo


Informacije in nasveti

 • Strešna okna

  Strešno okno je posebna oblika okna, saj je vgrajeno v strešno ravnino. Vrinjeno je med dva špirovca, zato je zanje značilna podolgovata oblika v širini razmaka med špiraovci, ki načeloma ne presega 1 m. Strešno okno hkrati opravlja funkcijo strehe in klasičnega okna. Ker je okno direktno izpostavljeno vremenskim vplivom je zelo pomembno, da so narejena iz kvalitetnih materialov in da so tudi kakovostno vgrajena.

  V času krize, ko je zelo pomembno kam vložimo vsak evro, se veliko mladih družin odloči, da si bo stanovanje uredilo v podstrešnih prostorih hiše, kjer živijo njihovi starši. Mansardni prostori so lahko zelo zanimivi, saj jih definira poševni strop z naklonom strehe. S strešnimi okni se tudi mansarda lahko kopa v svetlobi in je poleg tega še oblikovno bogat prostor. Običajno imajo na čelnih straneh hiše že vgrajena klasična okna, ki osvetljujejo podstrešje, dokler v njem ni predelnih sten. Ko načrtujete razvrstitev prostorov morate predvideti tudi osvetlitev in prezračevanje prostorov znotraj predelnih sten, na južni strani pa pomislite tudi na senčenje. Kot zelo dobra rešitev se strešna okna posebej izkažejo pri podolgovatih tlorisih hiš, pri katerih teče sleme vzdolž daljše stranice. Strešna okna, poleg osvetlitve in pogleda na modrino neba, omogočajo tudi prezračevanje prostorov. Pri izbiri primernega tipa strešnega okna upoštevamo namembnost-opremljenost prostora, naklon strehe in višino kolenčnega zidu.

  Najbolj poznana in priznana strešna okna v Evropi in pri nas so Velux okna. Vsi okvirji strešnih oken Velux so narejeni iz lesa in so na zunanji strani zaščiteni z zunanjim pokrivnim profilom iz aluminija, pri notranjosti pa nudijo poleg lakiranega lesa tudi možnost plastificiranja (primerno za bolj vlažne prostore). Izbirate lahko med različnimi tipi strešnih oken, ki omogočajo različne načine odpiranja in oblikovanja prostorov. Klasična strešna okna so sredinsko vpeta in so primerna za vgradnjo tudi tam, kjer nimate veliko prostora. Zgoraj vpeta panoramska strešna okna s spodnjim odpiranjem rabijo neoviran dostop do okna. V določenih primerih pa je pametno vgraditi tudi okna za izhod na streho. Velux je šel še korak dlje in je razvil sistem strešnega balkona in strešne terase v kombinaciji z vertikalnimi elementi. Taka okna že dosegajo standard balkonskih vrat in celo panoramskih sten.

 • Lesena okna

  Velikokrat se pri nakupu oken ljudje sprašujejo kakšno vrsto oken izbrati. V splošnem bi lahko rekli, da so vsa okna (priznanih proizvajalcev) v Sloveniji narejena kakovostno in po evropskih standardih. A vprašanje vseeno ostaja: LES, PVC ali ALU? Vsaka izmed omenjenih izvedb okenskega okvirja ima svoje prednosti in slabosti. Čeprav se je v zadnjih nekaj letih močno povečal odstotek PVC oken v Sloveniji (in drugod po Evropi), je v zadnjem času opaziti rahel porast povpraševanja po lesenih oknih (tudi po zaslugi sofinanciranja Eko sklada Slovenije).

  Lesena okna zavzemajo precejšen odstotek vseh novo vgrajenih oken pri nas, vendar glede na to, kako bogata je Slovenija z lesom, še vedno občutno premajhen. Lesena okna so preizkušena okolju prijazna, trajnostna rešitev, ki bivalnim prostorom poleg udobja zagotavljajo tudi visoko estetsko vrednost. Ker so lesena okna energijsko učinkovita in hkrati narejena iz okolju prijaznega materiala Eko sklad od 2011 vsak začetek leta objavi razpis za sofinanciranje nakupa in montaže lesenih oken. Ker je učinkovitost oken odvisna tudi od kvalitete montaže je predpogoj za pridobitev sredstev upoštevanje načel RAL montaže.

  Ker je les relativno dober toplotni izolator so leseni okenski okviri načeloma polni. Proizvajalci lesenih oken so skušali izboljšati toplotno prevodnost lesenih okvirjev tudi z uvajanjem zračnih vdolbin, kar je sicer izboljšalo toplotno prehodnost, vendar je tudi precej podražilo samo proizvodnjo okna. Na podlagi poznavanja lesa in njegovih lastnosti se je podjetje M SORA odločilo, da se izboljšanja prevodnosti toplote lesa loti na drugačen način. Suh les je boljši toplotni izolator kot moker les, torej je bistvenega pomena, da les zaščitimo pred vpijanjem vlage. Zmanjšanje možnosti vpijanja in oddajanja vlage lesa lahko dosežemo s procesom termične modifikacije lesa. Pri tem se s postopkom segrevanja spremenijo lastnosti lesa. Dokaz o učinkovitosti termično modificiranega lesa so dobili po meritvah na modelnem objektu ob lesnarski fakulteti v Ljubljani. M SORA je za ta objekt prispevala leseno okno, ki je bilo polovico narejeno iz klasičnega smrekovega lesa, polovica pa iz termično modificiranega smrekovega lesa. Na podlagi meritev temperature v okvirju so ugotovili, da se termično modificiran les obnese bistveno bolje. Na podlagi teh ugotovitev so izdelali leseno okno NATURA OPTIMO XLT ( Uw = do 0,66 W/m2K). Passivhaus inštitut iz Darmastadta je okno nagradil s prvo nagrado za cenovno najučinkovitejše PHI certificirano leseno pasivno okno na svetu.

  Kaj pa življenjska doba lesenih oken? Lesenim oknom predvsem prodajalci pvc oken, pogosto očitajo kratko življenjsko dobo. Običajno ponudniki pvc oken trdijo, da so pvc okna trajnejša, vendar ob pravilnem in rednem vzdrževanju lesa temu ni tako. Zakaj? Standardi za trajnost pvc oken še niso povsem dorečeni, ker gre še vedno za relativno mlad produkt. Lesena okna pa dokazano lahko zdržijo tudi 200 let in več, dokaz za to so stari objekti, kjer so bila okna redno vzdrževana.

  Če želite podpirati domače proizvajalce izberite lesena okna, saj so edino lesena okna v celoti izdelana pri nas. Pvc okna so iz uvoženih profilov, ki jih pri nas le sestavljajo.

  Načeloma vse vrste oken (lesena, PVC in alu) dosegajo podobno toplotne prevodnost, pri dobro narejenemu lesenemu oknu pa je prepustnost zraka na pripirah celo boljša kot pri pvc oknu. Poleg zahtev za vzdrževanje je edina negativna lastnost cena lesenih oken, ki pa je zaradi subvencij bolj dostopna.

  Zaradi vseh pozitivnih lastnosti lesenih oken priporočamo montažo lesenih oken načeloma vsem, ki jim nekaj ur dela na leto ni odveč in si jih finančno lahko privoščijo, saj gre za energetsko učinkovito, estetsko in okolju prijazno rešitev.

 • PVC in ALU okna

  Pri nakupu novih oken ali menjavi starih se pogosto pojavi vprašanje, kakšno vrsto oken izbrati. LES, PVC, ALU? Vsak material ima svoje prednosti in slabosti.

  PVC OKNA
  Ker je PVC relativno dober toplotni prevodnik se visoka energijska učinkovitost PVC oken dosega z uvajanjem zračnih komor. Ena glavnih prednosti PVC oken je zagotovo njihova cena, saj so kvalitetna in cenovno najugodnejša okna pri nas. Poleg tega ni potrebno vzdrževanje okvirjev, priporočamo pa, da občasno pogledate v kakšnem stanju je okovje in ga po potrebi podmažete. PVC okna so odporna na vremenske vplive, na vodo in sonce. Raztezanje zaradi temperaturnih sprememb pa je že upoštevano pri oblikovanju samega okna.

  Zaradi zgoraj omenjenih prednosti, se je v zadnjih nekaj letih pri nas močno povečal odstotek PVC oken, ki pa so žal zaradi nerazumevanja procesa kondenzacije prišla nekoliko na slabši glas. Nekateri celo mislijo, da PVC okna povzročajo vlago in plesen v hišah, a temu ni tako. Kondenzacija se začne ravno zaradi visoke kakovosti PCV oken.

  Veliko lastnikov starejših hiš ali stanovanj v starejših stanovanjskih stavbah je stara lesena okna menjalo za nova energijsko učinkovita PVC okna. Vsa nova okna na trgu morajo dosegati določene energijske standarde, med katere sodi tudi zrakotesnost. To pomeni, da morajo nova okna dobro tesniti, da ne pride do nepredvidenih izmenjav zraka skozi okno. Tu pa nastane težava, ker stare stavbe običajno sploh niso ali pa niso v celoti izolirane in imajo toplotne mostove, prav tako nimajo mehanskega prezračevanja. Stara lesena okna so se skozi čas deformirala, povesila in na stikih so nastale špranje, skozi katere je uhajal topel zrak, z njim pa tudi vlaga. Z vgradnjo novih oken ste zmanjšali toplotne izgube, ker ni več uhajanja zraka pa se ne odvaja tudi vlaga, ki se zadržuje v notranjosti in kondenzira na hladnih površinah. Potem na vlažnih mestih, običajno tam kjer je toplotni most, rada začne rasti plesen. To se lahko zgodi tako pri montaži novih PVC kot tudi lesenih oken, saj oboja dobro tesnijo in ne dihajo. Da preprečili nastanek vlage in kondenzacije, je pomembno, da prostore primerno zračite. Večkrat na dan „na stežaj“ odprite okna in naredite prepih za 5-10 minut, tako da se zamenja vez zrak in jih nato zaprete. Nov hladen zrak se bo hitro segrel, saj so stene ostale tople. S takim načinom odpiranja oken bodo toplotne izgube najmanjše. Če bi imeli okna ves dan odprta „na V“ bi zgubili veliko več energije in ne bi dosegli enake kakovosti zraka kot z udarnim prezračevanjem. Energijsko najbolj učinkovito je sicer mehansko prezračevanje z napravo za rekuperacijo toplote. Mehansko prezračevanje se običajno vgrajuje v nove objekte in je tudi predpogoj za pridobitev naziva pasivna hiša.

  ALU OKNA
  Alu okna so v veliko pogledih podobna PVC oknom. Sedaj tudi že dosegajo podobne toplotne lastnosti kot pvc okna. Prav tako jih ni treba vzdrževati, čiščenje je enostavno. So pa Alu okna nekoliko trša in bolj statično stabilna kot PVC okna.

 • Zakaj je dobro imeti spuščen strop?

  Zaradi njihove raznolikosti in uporabnosti spuščene strope najdete v mnogih zgradbah kot so bolnice, pisarne in hoteli. Zaradi velike izbire barv in materialov se dobro podajo notranjosti mnogih stavb.
  Spuščen strop je narejen tako, da je s pomočjo konstrukcije obešen nekaj centimetrov nižje na obstoječ/nosilni strop . Žice nosijo kovinske okvirje v katere so položene plošče, ki oblikujejo vidni strop. Običajno so plošče za spuščene strope narejene iz mavca, vendar niso omejene le na omenjeni material.

  Spuščeni stropi imajo veliko pozitivnih lastnosti. Izboljšajo akustiko prostora, saj uravnavajo jakost zvoka. Odporni so na vlago, kar pomeni, da bo prostor veliko bolj higieničen in zdrav. Prav tako izboljšajo izolativnost stavb, kar pomeni, da boste občutno zmanjšali porabo goriv za ogrevanje.

  Prvotni namen spuščenih stropov je bil, da z njimi skrijejo grdi obstoječi strop oziroma inštalacije pod njem. Ena bistvenih prednosti uporabe spuščenih stropov je ta, da bo prostor zgledal bistveno lepše. Zagotavljajo oblikovanje udobnega in prijetnega prostora za vaše delo. Prav tako boste s pomočjo spuščenih stropov ravnali v skladu z najnovejšimi zdravstvenimi, varnostnimi in požarnovarnostnimi predpisi.

  Spuščeni stropi pa imajo tudi nekatere slabosti. Problem lahko nastane, če je obstoječi strop nizek in bi če ga še dodatno spustite, bi prostor lahko deloval utesnjeno, ekstremno nizek pa bi celo oviral višje ljudi, ki se zadržujejo v tem prostoru.

  Če želite izboljšati vašo stavbo in pri tem procesu ne želite porabiti veliko denarja, je inštalacija spuščenih stropov pravilna odločitev. Vedeti pa morate, da so lahko poceni materiali za plošče tudi slabše kakovosti, kar pomeni, da se bodo hitro obrabili. Če slučajno s časom opazite povešanje plošče v sredini,  lahko ta problem preprosto rešite z zamenjavo stare stropne plošče za novo.

  Verjamemo, da so spuščeni stropi bistveni za urejen prostor vsakega dobro organiziranega podjetja.

 • Prednosti spuščenih stropov

  Obstaja veliko število različnih tipov stropov, ki se jih uporablja v različnih stavbah. Eden izmed najbolj široko uporabljenih stropov na svetu so spuščeni stropi. Nameščeni so lahko v različnih prostorih iz različnih razlogov.

  Spuščeni stropi so v bistvu sekundarni strop, ki je obešen na obstoječi strop s pomočjo kovinske mreže, v katero se namesti stropne plošče, tako da ta zgleda kot dejanski strop.

  Za vgradnjo spuščenih stropov obstaja mnogo različnih razlogov. Ena bistvenih prednosti, ki jih ti stropi imajo je ,da jih lahko vgradite v praktično vsak prostor v katerikoli stavbi, pa naj bo to vaš dom ali supermarket. Eden glavnih razlogov za to, da imajo supermarketi in nakupovalna središča spuščene strope je, da z njimi zakrijejo inštalacije.

  Ker je strop spuščen po originalni nosilni strop imate v vmesnem prostoru lahko skrite najrazličnejše stvari. Tako je ena glavnih prednosti spuščenega stropa dejstvo da z njim lahko skrijete električne žice ali vodno napeljavo, ki jo z lahkoto prilagajate in spreminjate, saj lahko razstavite praktično celoten spuščen strop. Na običajnem stropu je težko narediti spremembe za vodno ali električno napeljavo brez da bi staro uničili in začeli znova. Tako strop lahko bistveno pomaga sobam nad in pod sabo za vodne in električne inštalacije.

  Še ena prednost spuščenega stropa je, da je dejstvo, da lahko zelo doprinese k požarni varnosti. Dobijo se tudi stropne plošče narejene iz določenih mineralnih ali ognjevarnih vlaken, s katerimi boste dosegli običajne standarde požarne varnosti v svetu in s tem mogoče rešili svoje in življenja ljudi okoli vas.

  Spuščeni stropi pa imajo tudi nekatere slabosti, čeprav jih ni veliko vseeno obstajajo. Spuščeni stropi so v bistvu sekundarni strop pod spuščen pod obstoječega in tako zmanjšujejo višino prostora. Pred montažo zato premislite ali morda ne bo strop prenizek, če bo nižji od obstoječega.

 • Suho-montažne predelne stene

  Hiše so zgrajene iz vertikalnih (stene, stebri) in horizontalnih elementov (stropi – plošče, streha). Nosilne stene so tiste stene, ki prenašajo obtežbe iz strehe in plošče preko temeljev na zemljino, medtem ko so predelne stene vse tiste stene, ki niso nosilne. Primarna funkcija predelnih sten je oblikovanje in ločevanje prostorov.

  Poznamo različne vrste predelnih sten, lahko so zidane z opečnatimi zidaki, iz siporeksa, lahko pa so narejene suho-montažno. Suho-montažna predelna stena je narejena skeletno. Sestavljena je iz nosilne konstrukcije, ki je lahko lesena ali kovinska in je z obeh strani zaprta običajno z mavčno kartonskimi ploščami, med katere se napolni izolacijo. V Sloveniji pa je še vedno najpogostejši način gradnje z opečnatimi zidaki, kjer so zidane tudi predelne stene. Pri takem načinu gradnje se tudi predelne stene sezida že med samo gradnjo konstrukcije hiše.

  Običajno je debelina zunanjih nosilnih opečnatih sten 30 cm, notranjih nosilnih 20 cm, predelnih opečnih sten pa 10-20 cm, pri čemer moramo vračunati še 2-3 cm ometa na vsako stran stene. Debelina nanosa ometa je odvisna tudi od natančnosti gradnje, opečnata gradnja namreč ne velja za najbolj natančeno. Torej debelina zidane predelne stene v resnici znaša od 15-25 cm, kar je skoraj dvakrat več kot z 9-10 cm, ki jih imajo predelne stene pri suho-montažnem načinu gradnje. Če za primer vzamemo povprečno veliko hišo z bruto tlorisno površino etaže 100 m2, to z lahkoto nanese 2 m2 ali več uporabne neto površine.

  Poleg tega so suho-montažne stene nekajkrat lažje od zidanih, zato so manjše stalne obtežbe na nosilne elemente, kar pri novogradnjah pomeni tudi manjše dimenzije le teh in s tem večji izkoristek prostora. Teža predelnih sten se posebej pozna pri obstoječih starejših objektih, kjer ne moremo spreminjati lastnosti nosilnih elementov. V tem primeru je suha montaža pravzaprav edina možna izbira za vgradnjo dodatnih stem. Prednost pri montaži suho-montažnih predelnih sten v obstoječe objekte je tudi hitra, enostavna in čista vgradnja.

  Pri suho-montažnih predelnih stenah lahko izbirate med različnimi sestavami, ki se jih prilagodi glede na dejavnosti, ki se bodo v določenem prostoru opravljale. Na voljo so predelne stene z boljšo toplotno, zvočno izolativnostjo, požarno varne predelne stene…

  Še ena pomembna prednost suho montažnih predelnih sten, ki se lahko upošteva že pri samem projektiranju hiše, je večja fleksibilnost. Kaj se zgodi s sobami, ko otroci odrastejo, se odselijo… Pri suho-montažnih predelnih stenah so naknadne spremembe/rušitve bistveno lažje, kot pri zidanih. Najprej se odstrani mavčno-kartonske plošče in izolacijo, potem pa se razdre (odvijači) še nosilno konstrukcijo. V primerjavi z rušenjem zidanih sten je rušenje predelnih hitrejše, tišje in čistejše.

  Najbolj poznani sistemi predelnih sten so Knauf sistemi. Knauf poleg predelnih sten ponuja celostne rešitve za vse vrste suho-montažnih sistemov. Ti so sestavljeni iz kovinskih nosilcev, izolacije in mavčno-kartonskih plošč. Knauf je pri nas tako poznan, da mojstri mavčno-kartonskim ploščam pogovorno rečejo tudi „knauf“, predelnim stenam pa „knauf stene“ pa s tem ne mislijo nujno na znamko Knauf.

 • Tipi predelnih sten in njihove prednosti

  Veliko podjetij po vsem svetu uporablja predelne stene. Te zaposlenim zagotavljajo zasebnost, kot tudi hiter in enostaven način za spremembo delovnega prostora, če se bo v prihodnosti širil. V primerjavi z izgradnjo običajne stene so tudi bistveno cenejše. Danes obstajajo moderne pregrade, ki se jih da kupiti, izjemno hitro vgraditi, vseeno pa trajajo kar nekaj časa. Pisarniške predelne stene so na voljo v številnih različnih oblikah, vključno s prenosnimi stenami in steklenimi predelnimi stenami. Steklene omogočajo boljšo osvetlitev delovnega mesta, medtem ko se prenosne lahko premakne v kateremkoli trenutku.

  Predelne stene od tal do stropa
  Take predelne stene se za delitev prostora uporabljajo v številnih pisarnah. Včasih jih imenujemo tudi kot “predelne stene polne višine”. Konstrukcija je večinoma kovinska in je lahko prekrita z mavčno-kartonskimi ploščami. Predelne stene od tal do stropa lahko brez problema odstranimo ali premaknemo iz ene na drugo lokacijo.

  Steklene predelne stene
  Steklene stene so še ena vrsta predelnih sten, ki jih večinoma najdemo v pisarnah. Te so običajno narejene in stekla in aluminija z okvirjem, včasih tudi brez. Steklene predelne stene se dobi v ploščah polovične ali polne višine. V steklene predelne stene se običajno montira žaluzije, ki nudijo možnost ustvarjanja zasebnosti na delovnem mestu. Steklene predelne stene pomagajo zmanjševati hrup in pustijo svetlobi da kroži po celotnem prostoru. Cena steklenih predelnih sten se spreminja glede na vrsto okvirja, vrsto stekla in ostalih željah.

  Kabine
  Najpogostejši in osnovni pisarniški delilniki so kabine. Včasih jih imenujemo tudi “predelne stene polovičnih osmic” in zaposlenim nudijo nekaj zasebnosti. Prav tako so priročne, ker se s premikanjem sten kabine da hitro preoblikovati konfiguracijo delovnega prostora. Kabine so običajno nameščene tako, da imajo 4 stene in odprtino, skozi katero lahko ljudje vstopijo in izstopijo. V splošnem je četrta stena polovična. Znotraj kabine je običajno delovni prostor v katerem so pisalna miza, prostor računalnik in sistem za shranjevanje dokumentov.

  Prenosne pisarniške predelne stene
  Te vrste sten so navadno na kolesih in se jih lahko hitro premesti iz enega na drugo mesto. Prenosne predelne stene predstavljajo najbolj kratkoročno rešitev, saj običajno zagotavljajo izjemno malo zasebnosti in le majhno zmanjšanje hrupa.

  Stene v obliki harmonike
  Stene v obliki harmonike so vrsta predelnih sten podobna prenosnim predelnim stenam, saj jih lahko hitro premaknemo. Te pisarniške predelne stene nudijo popolni zaprtje, tako kot predelne stene od tal do stropa. Lahko jih spreminjamo: raztegnemo ali zložimo do različnih stopenj in na ta način oblikujemo pisarniški prostor.

  Prednosti pisarniških predelnih sten
  Pisarniške predelne stene lahko ponudijo številne prednosti delovnemu mestu. Zagotavljajo zasebnost delavcem, kar jim omogoča, da se med delom na delovnem mestu počutijo udobno. Delijo prostor med zaposlenimi, tako da ima vsak zaposlen svoj delovni prostor. Poleg tega se jih enostavno namesti. Predelne stene se dobi v mnogih različnih dizajnih in se jih lahko prilagodi glede na želje strank.
  Izberite predelne stene za vašo pisarno pametno, saj boste s tem prihranili veliko prostora in denarja.

 • Centralni sesalni sistemi

  Centralni sesalni sistem je v bistvu nepremični hišni sesalec, ki je vgrajen v stene in tla hiše. Sestavljen je iz centralne sesalne enote in razvodnih cevi, na katere priključimo sesalno cev.
  Centralni sesalni sistem ni neka novost pri nas, saj so na našem trgu podjetja s tem produktom prisotna že 25 – 30 let. Razvoj centralnih sesalnih sistemov (CSS) se je začel v Ameriki in Kanadi, kjer ima CSS vgrajen velika večina stanovanjskih hiš, pri nas pa je trend zadnjih nekaj let, da se CSS vgrajuje v novogradnje in v redkejših primerih v obstoječe objekte.
  Začetna investicija v CSS se morda res zdi nekoliko večja, vendar na ta račun dobite kakovostno dolgoročno rešitev, s katero poskrbite za svoje zdravje in ugodje. Ker se na stenske vtičnice priklopi le cev, ki je običajno dolga 4-7m, se s tem močno olajša in pospeši sesanje. Pri CSS vam ni treba za seboj vleči velike škatle, pozabite lahko tudi na prenašanje sesalca po stopnicah.
  Velika večina uporabnikov, ki se odločijo za CSS ga ne bi nikoli več zamenjali, ker so z njim tako zadovoljni. Poleg praktičnih prednosti pa ima CSS tudi prednosti za vaše zdravje. Z običajnimi sesalci, ki zrak izpihujejo direktno v prostor kjer sesate s tem rudi dvigate prah, tudi če ima sesalec kvalitetne filtre. S sesanjem z običajnim sesalnikom povzročite kroženje zraka, ki neizbežno vodi v kroženje prahu, ki je znan povzročitelj alergij. Centralna sesalna enota je pri CSS montirana v stranskih prostorih (npr. v kleti, garaži, ali pralnici). Hrup sesalcev zna biti zelo moteč, a sesanje s CSS je zaradi odmaknjenosti centralne sesalne enote kar na enkrat tiho. Pri klasičnih hišah, ki nimajo urejenega mehanskega prezračevanja je izpust zraka narejen direktno ven iz hiše. Pri pasivnih in nizko-energijskih hišah, pri katerih so z mehanskim prezračevalnim sistemom nadzorovane izmenjave zraka pa si tega ne moremo privoščiti. V tem primeru se zrak spusti nazaj v hišo v prostor, kjer je nameščena centralna sesalna naprava. Ker gre običajno za stranski prostor, to še vedno pomeni, da ne dvigujete prahu po hiši.

Načrtujemo in svetujemo Vam pri prostorskih razporeditvah vašega doma in vaših poslovnih prostorov!

Zahtevajte brezplačno povpraševanje!